Egenutgivning – en självklarhet

Egenutgivning blir allt mer populärt. Jag är en av dem som hakat på trenden och bestämde mig tidigt för att inte skicka mitt manuskript till ett traditionellt förlag, utan att ge ut det själv. Det finns tre anledningar till det beslutet. Valfrihet, kontrollmani och en förkärlek för att hitta på nya ord och använda befintliga ord i nya konstruktioner. Den sistnämnda böjelsen misstänker jag skulle leda till långa diskussioner med förlagsredaktörer (om de nu mot förmodan inte skulle refusera manuset på stört), och jag är inte beredd att kompromissa när det gäller dessa ordval. De är berättelsens själ och hjärta och ska finnas kvar. Punkt slut. Alltså är det egenutgivning som gäller, med allt vad det innebär.

Jag räknar med att det kommer att bli en jobbig och frustrerande, men också spännande och oerhört lärorik resa jag kommer att vara med om innan Fjärilsår hittar till sin plats i bokhyllan. Jag kommer att behöva sätta mig in i allt från typsnittsval och papperskvalitet till anskaffning av ISBN-nummer och utskick av pliktexemplar och, inte minst, göra en stor investering rent ekonomiskt. Men jag tror att det kommer att vara värt besväret i slutändan. Jag har dessutom förmånen att vara med i ett nätverk av likasinnade, som gärna delar med sig av sina erfarenheter av egenutgivning. Föreningen Egenutgivarna består av ett gäng trevliga och kunniga bokentusiaster, och om du är intresserad av hur en bok blir till och inte redan är medlem, rekommenderar jag varmt ett medlemskap.

 

5 reaktion på “Egenutgivning – en självklarhet

 1. Paulina Martinez

  Hej, jag håller också på att sätta mig in i allt det här med Isbn koder & allt annat som man behöver veta. Men när man gör något såhär själv, man är sin egen boss liksom, får jag så mycket energi , positiv energi att det mesta går av sig självt. Lycka till med din bok! När planerar du att den kommer ut?

  Svara
  1. Jenny Inläggsförfattare

   Tack för lyckönskningen. Jag håller helt med dig om att man får en extra kick när man jobbar åt sig själv med något man verkligen brinner för. Jag hoppas att Fjärilsår blir klar för utgivning i början av nästa år. När kommer din bok ut?

   Svara
 2. Paulina Martinez

  Eftersom allt är så nytt, det är ju inte bara själva boken utan också starta företag och sånt, blir jag nog tvungen att skjuta upp publiceringsdatumet till feb. tyvärr. Hade gärna velat komma ut med den innan jul, men jag får nog ha lite tålamod..:) Lycka till!

  Svara
 3. Pingback: Lava förlag är hett | Ordbyrån Jennys Humligheter

 4. Pingback: Vanessa Smith

Kommentera