Lava förlag är hett

Ja, jag vet… Men jag kan inte hålla mig i från ordvitsar. Och frysa behövde man inte göra på nystartade Lava förlags trevliga invigningsevent som ägde rum förra tisdagen. Inte behövde man heller gå lottlös därifrån. Jag fick med mig en rejäl goodie bag med både böcker och tidningar som jag kunde bläddra i på tåget hem.

Lavamingel

Jag hade med mig min halvskruttiga mobil och tog inga bilder under kvällen (dvs jag var för lat för att göra det ;), så jag har ”lånat” en av Lavas egna i stället. Den duktige fotografen heter Jimmy Sjökvist. Tv Mari Åberg, i mitten Marketta Simons och jag längst till höger.

De flesta egenutgivare känner nog till publiceringsföretaget Vulkan, och det är samma ägare som nu har tagit utgivningskonceptet ett steg längre och bildat ett så kallat hybridförlag. Vad är då ett hybridförlag? Jo (som jag har förstått det), så innebär det helt enkelt att en presumtiv författare först köper en lektörsläsning av sitt alster och om texten har potential ”antas” den. Sedan gör hybridförlaget upp en utgivningsplan i nära samarbete med skribenten, som dock får stå för alla kostnader under bokens tillblivelse och publicering. Hybridförlaget tillhandahåller hjälp med samtliga steg under processen (dvs allt från skrivcoachning till packning och distribution av färdig produkt) för att boken ska bli så professionell som möjligt. Detta blir naturligtvis dyrt, men författaren får sedan (till skillnad från hur det är på vanliga förlag) själv behålla en stor del av vinsten. Och vinst är det minsann tänkt att det ska bli. För även marknadsföringen lämnas till branschproffs. Så, för att göra en kort sammanfattning kan man nog helt enkelt säga att ett hybridförlag ägnar sig åt egenutgivning paketerat i ett professionellt allt-i-ett-kit.

Jag ligger själv i startgroparna för att ge ut min första bok och blir lätt skräckslagen av alla detaljer man som egenutgivare måste ha koll på. Men mitt startkapital skulle nog inte räcka längre än till ungefär andra lektörsvändan, så för mig är det bara att vässa pennan och armbågarna och ge mig in i branschen på egen hand – och dessutom ser jag, ärligt talat, fram emot den skräckblandade utmaningen att bli en så kallad ”indie writer”. Men om du har en rejäl slant över och vill ge ut ditt mästerverk på ett professionellt sätt enligt konstens alla regler är Lava förlag ett hett alternativ.

 

4 reaktion på “Lava förlag är hett

  1. Pingback: Glatt på Lavainvigningen | Lava Förlag

  2. Pingback: china

  3. Pingback: karen millen dresses

  4. Pingback: Peter Smith

Kommentera